Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen’den Aday Öğrencilerimize Mesaj Var:
“Gelecek Senin, Çünkü Sen Geleceksin. Geleceğin İçin Harekete Geç ve Kendin Yap”
Üniversitemizin, sürdürülebilir kalkınmayı, sosyal sorumluluğu, insanlığı ve sağduyulu kişisel gelişimi merkeze alan eğitim anlayışını anarak tercih aşamasındaki aday öğrencilere seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Birleşmiş Milletlerin küresel sürdürülebilirlik aksiyonlarına çağırdığı insanlığa yönelik mesajını alıntıladı: “Dünyayı değiştiren Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve dünya liderleri arasında iş birliği gerektirir. Bu durumda ortalama bir bireyin etki oluşturabilmesi kulağa imkânsız gibi geliyor. Peki sırf bu yüzden pes mi edeceksin? Hayır! Değişim seninle başlar”. Dünyayı ve geleceği değiştirme idealini büyük çaplı organizasyonlara destek olacak bireysel aksiyonlara adayan bu anlayışı öğrenci toplulukları, eğitim ve kampüs yaşamı tasarımı süreçlerine entegre eden kalite vizyonumuzdan söz eden Rektörümüz Türkmen, sürdürülebilir gelecek için aday öğrencileri harekete geçmeye ve kendi geleceklerini tayin edecek kolektif iradenin özneleri olmaya davet etti: “Gelecek senin, çünkü sen geleceksin. Geleceğin için harekete geç ve kendin yap. Tercihini de geleceğine dair her şeyi de kendin yap. Çünkü başkalarının senin için kuracağı bir gelecek, senin geleceğin olmayacak. Gel ve geleceğimiz için gerekenleri hep birlikte, kendimiz yapalım”.
Sosyal Paydalı Bireysel Aksiyon Formülü: Proje Seferberliği
Üniversitemizin kurumsal sürdürülebilirlik aksiyonlarının temelinde öğrenci merkezli aksiyon ve toplumsal katkı misyonunun en önemli kanıtı olarak TÜBİTAK 2209-A öğrenci projelerini gösteren Rektörümüz Türkmen, son 3 yılda elde edilen başarılara atıf yaptığı mesajında şunları söyledi:
“2021 yılı itibariyle Teknoloji Transfer Ofisimiz koordinasyonunda başlattığımız öğrenci merkezli proje seferberliği, bir yıl geçmeden Türkiye genelinde ilk 10 üniversite arasında yer almamızı sağladı. Bölgemizin ve ülkemizin sürdürülebilirlik sorunlarına çözüm ararken, öğrencilerimizin hayal gücünü proje fikirlerine dönüştürüyor ve böylece tamamen proje odaklı çözümler üreten bir öğrenci duyarlılığı hedefini gerçekleştiriyoruz. Üstelik bu hedef, sürdürülebilir başarı olarak Üniversitemizin her çağrı döneminde Türkiye’nin zirvesindekiler arasında yer almasını garanti ediyor. 2023 yılı 1. çağrı döneminde proje başvurusunda Türkiye’de ilk sırayı, proje kabulünde ise 7. sırayı alarak birçok köklü üniversiteden daha fazla toplumsal katkı ürettik. Her geçen çağrı döneminde rekorlar kırarak başvuru sayımızı artırdık ve şu anda 500 civarı başvuru ortalamasıyla yaklaşık 1000 öğrencinin her dönem proje odaklı çözüm arayışına aracılık ediyoruz. Projesi kabul olan öğrencilerin tekrar başvuru yapamadıklarını not düşerek Üniversitemizdeki öğrenci odaklı proje kültürünün ulaştığı noktanın önemini vurgulamak isterim.”
Profesyonel Spor Yönetimi ve Sürdürülebilir Şampiyonluk Kültürü
Şampiyonluk kültürünün gelenekselleşmesiyle birlikte ulusal ve uluslararası basında “Şampiyonların Üniversitesi” olarak anılmamıza dikkat çeken Rektörümüz Türkmen, Bayburt Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübünün spor eğitiminde çığır açan başarılarını özetledi:
“Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli, Avrupa Şampiyonu sporcumuz Deniz Dağdelen ve diğer millî sporcularımızın sağladıkları başarı grafiği, neredeyse tüm spor branşlarında şampiyonluklar hasat eden bir ekin sürecini sürdürülebilir kıldı. Federasyon ve Konfederasyon tabanlı spor yönetimini entegre ettiğimiz spor eğitimimiz, bireysel başarı ile takım başarısı arasında bağlar kurarak tüm bireysel kariyer aksiyonlarını kolektif amaçlara yönlendiriyor. Böylece rekabeti, kendini gerçekleştirmek için kolektif bir dayanışma ağına dönüştürüyoruz. Başarı, mutlak kazanma hırsı olarak değil, kişisel gelişimin bir üst seviyesi olarak kademeli biçimde inşa ediliyor ve bu yönüyle tesadüf olmaktan çıkıp, gelenekselleşiyor.”
Nitelikli Eğitim ve Güçlendirilmiş Kurumsal Aidiyet
Mesajında, Üniversitemizin en değerli birikim ve kurumsal kapasitesinin insan kaynağı olduğunu ifade eden Rektör Türkmen şunları dile getirdi:
“Entegre Kalite Yönetim Sistemi, insan kaynakları arasındaki sürdürülebilir bağları hedefliyor. Tüm personel ve öğrenci kaynaklarımız arasında tarihsel bağlar kuruyoruz. Mezun olan öğrencilerimiz ya da kurumumuzdan ayrılan personelimizle bağlarımızı sürdürüyor, aday öğrencilerimizle buluşmalar gerçekleştirerek danışmanlık hizmetleri tasarlıyoruz. Bu yaklaşımımız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin nitelikli/kaliteli eğitim ve güçlendirilmiş kurumsal yapı gereklerini Üniversitemize uyarlıyor. Öğrencilerimiz, kalite elçileri olarak daha iyi olmamızda anahtar ve yönetsel roller üstleniyorlar. Nitekim son dönemde hak kazandığımız ISO 9001-2015 akreditasyon sertifikası, bu anlamda önemli bir eşiği aştığımızı ve Yükseköğretim Kalite Kurulu değerlendirmesine ne denli hazır olduğumuzu gösteriyor.”
Sürdürülebilir Kampüslerde Yeşil Yaşam
Dünyadaki üniversiteleri ve kurumları sürdürülebilirlik ölçütleri çerçevesinde değerlendiren Greenmetric’in sıralama raporlarında sürekli artan başarı ivmesinden bahseden Rektörümüz Türkmen, "Çevresel Ortam ve Altyapı", "Enerji ve İklim Değişikliği", "İsraf/Tüketim", "Su", "Ulaşım", "Eğitim ve Araştırma" başlıklarında yapılan değerlendirmeye yönelik yönetim yaklaşımlarını anlattı:
“Bâbertî Külliyemizin elektriğinin %58'ini karşılayan Güneş Enerjisi Santralimiz, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin sorumlu tüketim ve üretim başlığının en önemli uyum göstergesi. YÖK'ün bu yeşil üretime özel ilgisi var ve süreçler, takdirle takip ediliyor. Sıfır Atık Projesi için hazırladığımız sosyal medya farkındalık videoları, lojmanlarda ikamet eden personel arasından sıfır atık şampiyonu projesi, çöp kutularının toplanması ve geri dönüştürülebilir kâğıt üretimine odaklanan öğrenci projelerimiz, bu alandaki öncü adımlarımız. Ayrıca Akdeniz ülkelerinin şimdiye kadar başarılan en geniş katılımlı sürdürülebilirlik projesi olan MediCore’a taraf olan üniversiteler arasında Türkiye’den katılan 3 üniversiteden biriyiz. Çocukların sporla korunması için geliştirdiğimiz kapsayıcılık projesi PCSOS ise 250 bin Euro destekle Avrupa Birliğinin en geniş bütçeli desteklerinden biri olarak öne çıkıyor.”
Dünya Genelinde İlk Çeyrekte Olmanın Ayrıcalığı
Tüm dünyadaki üniversiteleri, başarı performansına göre 4 çeyreklik dilimde sıralayan SCImago kuruluşunun raporuna göre ilk çeyrekte (Q1) yer alan Üniversitemizin bu başarısına son olarak değinen Rektörümüz Türkmen başarı formülüne de şöyle değindi:
“Q1, tüm üniversiteler arasında en başarılı olanların yer aldığı ilk çeyreği ifade ediyor. Üniversitemiz, dünyanın elitleri ligine girdi ve iki yıldır buradaki yerini perçinledi. Öğrencilerimiz, dünyanın en elit üniversitelerinden birinde olmanın ayrıcalığını yaşamak için bizi tercih edebilirler. Çünkü biz onlara hep diyoruz ki, sizler tercihlerinizle büyüyeceksiniz; biz ise sizinle…”